Saturday, 30 March 2019

program güncellemesi

okumaların girilmediği 2 urban policy haftasının okumaları girildi...

t

Friday, 29 March 2019

Vize'de sorumlu olduğunuz makaleler

update: derste sunuşları paylaşma talebi gelmişti. ne işinize yarayacak bilmiyorum ama dileyenler ŞU LİNKTEN sunuşlara ulaşabilir... 

sunuşlardan sorumlu olacağınız 14 makalenin tam listesi aşağıda... 

sınav Cuma günü 11:00'de. en başta 120 saniyelik bir kelime quizi ve ardından sınava geçiş şeklinde program. 

not: sunuştam sorumlu oldukları hafta sunuşlarını gerçekleştirmeyen iki öğrencinin hazırladıkları videoların teslim tarihi vize günü. doğrudan sunuş yükleme linkine yüklemeleri gerekiyor videolarını. (videoları sonraki haftalarda izleyeceğiz). benzer şekilde bugün sunuşu olup derse katılmayan Mehmet Emre Öztürk de 10. haftaki derse kadar sisteme 7. ve 8. haftaki 6 makaleyi anlatan 5 dakikalık (+-1 dakika) bir video hakkına sahip. 

Vize'de sorumlu olduğunuz makaleler aşağıdakiler. Derste yapılan her tartışma, konuşulan her şeyden ayrıca sorumlusunuz (bu makaleler dışındaki makalelerde yapılan tartışmalardan da, yani sınavda ama bu soru sorumlu olduğumuz makalelerle ilgili değil gibi bir itiraz gelmesin diye şimdiden söylüyorum, bu liste aslında öncelikli olarak sorumlu olduğunuz makaleler listesi. bu makalelerde geçmeyen dersteki bir tartışmaya dair bir soru da gelebilir). 

ayrıca sınavın başında, verdiğim 173 kelimelik setten de ufak bir quiz olacak. vize sınavının muhtemelen 10 puanı bu kelime quiz'inden gelecek.

vize kapsamındaki sorular ağırlıklı olarak (belki de tamamen) yorumlama ve ilişkilendirme üzerine olacak.


     (01) The 'Airbnb effect': is it real, and what is it doing to a city like Amsterdam? [Hilal Türk]
     (02) Amsterdammers v tourists: 'It's worst when they throw up in your plant box' [Özge Tunca]
     (03) 'Tourists go home': Leftists resist Spain's influx [Mahmut Güngör]
     (04) Beirut's last public beach: residents fear privatisation of Ramlet al-Baida [Tarik Çeli̇k]
     (05) The biggest privatisation you’ve never heard of: land [Aybüke Arda]
     (06) Neighbourhood groups defend scarce public parks in Buenos Aires [Aybüke Öz]
     (10) How NIMBYs Made ‘Back Yard’ Mean ‘Entire Neighborhood’ [Ceren Eli̇f Gümüşoğlu]
     (11)'Google go home': the Berlin neighbourhood fighting off a tech giant [Di̇lşad Yanar]
     (12) How Berliners refused to give Tempelhof airport over to developers [Eli̇f Al]
     (14) Shoreditch Cereal Killer Cafe targeted in anti-gentrification protests [Enerel Enkhbat]
      (16) Why we painted over Berlin’s most famous graffiti [Ezgi̇ Çakir]
     (17) Hipsters and artists are the gentrifying foot soldiers of capitalism [Gülçi̇n Koşmaz]
     (19) Four Types of Gentrifiers You See in Your Neighborhood [Hande Di̇lman]
     (20) How Many Gentrification Critics Are Actually Gentrifiers Themselves? [İhsan Özkent]

W07 Review

bu hafta dersin son kısmındaki sıra düzeni (düzensizliği) iyi oldu bence... haftaya aynı sistem yapalım. boş masa kalmayacak şekilde önde. dersin keyfi, tartışmanın niteliği sadece bana bağlı değil, hatta benden çok sınıfa, size bağlı. ama mekan, ortam da bunu belirleyen bir şey. fiziki olarak yakın olmak önemli. 

photo credit: Ezgi Yılmaz

bugünkü en kötü makale (bir daha kullanmıcam büyük ihtimalle) Hakan'ın makalesiydi, ama en iyi sunuş onunki oldu. çünkü hikayeleştirdi. aktörler şunlar, şu aktör şunu söyledi, bu da şunu söyledi, şöyle bir olay kurgusu var. bu kadar yapmanız gereken. başı iyiydi, sonda aynı performans olmadı ama kurgu, yöntem, olması gereken bu (ya da işleyen yollardan biri bu). 

sunuşlarda görsel ve az sayıda metin. VE METIN INGILIZCE OLSUN, ORJINAL METNI KOYUN, TÜRKÇE METİN KOYMAYIN (ki doğru anlayıp anlamadığınızı anlayalım). vurucu metinleri kaçırmamaya çalışın. bir iki tane oluyor zaten çoğu zaman vurucu metin. koyduğunuz metni neden seçtiğinizi, neden önemli bulduğunuzu anlatın. metni mümkün olduğu kadar büyük koyun, tüm ekranı kaplasın, okuyabilelim. 28 punto'nun altına inmeyin kesinlikle, sığmıyorsa demek ki gereğinden uzun bir metin kullanmışsınız. ingilizce metni de okuyabilirsiniz tabii ki ama ne demek istediğinizi de söyleyin. 10 tane slayt hedefi koyun maksimum örneğin. tek yapacağınız maksimum 10 slayt hakkında konuşmak, bunun provasını yapmak öncesinde. 

sınıf içi tartışmalarda, "özgün berber deneyimi" ile önceki haftalarda geçen "peynir deneyimi" ilişkilendirmesi iyidi. bunu yapmaya çalışalım. 7 hafta geçti, 17 makale tartıştık. aynı kentler üzerine farklı makaleler okuduk. konuşacak daha çok mesele var. 7 haftadan 5. haftaya gitmek, 2 haftaya gönderme yapmak mümkün, tüm haftalar birbiriyle ilişkili zaten. buna daha çok çaba harcayabiliriz.

bir de söyleyince olmuyor belki ama şunu yapsanız bu iki saat hem sizin için, hem tüm sınıf için daha keyifli geçecek. 3 makaleden en beğendiğinizi seçin 3'ü için de yapamıyorsanız. beğendiğiniz bir metni bir kağıda yazın, üzerine bir şeyler söyleyin. (vize sınavı için de iyi bir alıştırma ve egzersiz olur sizin için).

bilmeyenler, farkında olmayanlar için sağda devam diye bir link var, buradan devam durumunuzu takip edebilirsiniz. iki yarış var. hiç devamsızlık yapmayanlar var, devam sınırını zorlayanlar var. 

hatırlatma: buradaki kelime setinden sorumlusunuz vizede. kelime seti yükleme sorumluluğu da ayrıca devam ediyor tarif ettiğim formatta bundan sonraki haftalar için. sunuş yapacaklar hem forma yüklemeli sunuşlarını ve kelime setlerini, hem de derse usb ile sunuşlarını getirmeliler. 

benim şu bir kaç haftadır üzerimde olan yoğunluk azaldı. dersleri zamanında başlatıp, 2 sunuş ardından ya da bir saatlik tartışmanın ardınan bir ara verip 3. sunuşu yapmak şeklinde önümüzdeki haftaların planı. 

önümüzdeki haftanın makaleleri oldukça keyifli. 

t

Monday, 25 March 2019

kelime seti (vizede sorumlu olduğunuz)

vize'de sorumlu olacağınız kelime setine sağdaki linklerden ulaşabilirsiniz. google spreadsheets ve quizlet formatında hazırladım, dilediğiniz üzerinde çalışabilirsiniz. 

sizden gelen kelimeleri tek tek kontrol ettim ve gerekli düzeltmeleri yaptım. siyah kelimeler bunlar. gözümden kaçan hatalar olabilir, hata görürseniz haber verin, güncelleyelim. mavi kelimeler ise önceki derslerden çıkarttığım ve kent planlama ile doğrudan ilişkili kavramlar ya da makalelerde sıklıkla karşınıza çıkacak kelimelerden oluşuyor. vizede hepsinden (174 kelime) sorumlusunuz. vizenin en başında bir kelime quizi olacak, arkasından makalelerle ilgili sorular gelecek. 

bundan sonraki haftalarda makalelerden sorumlu arkadaşların kelimeleri nasıl göndereceğini önceki postlarda açıklamıştım. bu formatta gönderebilirsiniz. bu listede olan kelimeleri göndermemeye çalışın. 

şu ana kadar sorumlu oldukları makalelerle ilgili kelime seti göndermeyen öğrenciler artık göndermesinler. şu ana kadar kelime seti gönderen öğrencilerin listesi şöyle:
- elif al
- gönül yalçın
- aybüke öz 
- aybüke arda
- tarık çelik
- özge tunca
- hilal türk
- mahmut güngör

Saturday, 23 March 2019

vize haftası

vize haftasında, vize öncesinde, eğer Farid ve Buse yapamadıkları sunuşları telafi etmek isterlerse, 2 adet maksimum 5 dakikalık video izlicez . Bu videolar 6 makaleyi, hiç bilmeyen birinin anlayacağı şekilde özetleyecek. içinde fotoğraflar, açıklayıcı yazılar, videolar olabilir, video içinde kendileri de konuşabilir, teknik açıdan bir sınırlama yok. sırayla bu 6 makaleyi tek bir video ile sunacaklar, istedikleri gibi sıralayabilirler videoları (kendileri konuşmayacak, videoları konuşacak), dönemin bir nevi özeti gibi olacak. 

bir meselenin nasıl video ile aktarılabileceğine dair örnekler:
https://www.youtube.com/watch?v=MQyxG4vTyZ8
https://www.independent.co.uk/news/world/europe/berlin-landlords-ban-germany-private-rent-housing-referendum-vote-a8796471.html

yukarıda yazdığım gibi bir teknik sınırlaması yok. önemli olan her bir videoyu izledikten sonra makalelerde aktarılan temel düşüncenin anlaşılması, ne anlatıldığının anlaşılması. 

Monday, 18 March 2019

kelime havuzu girişi hakkında

bu haftaki ve bundan sonraki haftalardaki makalelerden sorumlu olacakların dikkatine:

quizletten verim alamıyoruz bence. editing'den geçmeyen bir quizlet'in fazla bir anlamı yok. bir sürü hata çıkıyor, kelimeler yanlış giriliyor, anlamlar alakasız oluyor vs. quizlet üzerinden editing yapmam da mümkün değil. bundan sonra kelime havuzlarınızı excel'e girin ve ŞU LİNKTEKİ FORMATTA hazırlayın... 

okuduğunuz makaleden bilmediğiniz kelimeleri çıkarın. bunlar içerisinde kent planlamayla bir şekilde ilgili olabileceğini düşündüğünüz 15 (on beş) tanesini belirleyin. yani en önemli gördüğünüz 15 tanesini girin bu excele (14 değil, 16 değil, 15). 

linki tıklayınca göreceksiniz formatı. blogun sağında da kalıcı linkler arasında olacak bundan sonra. excel'de şu sütunlar var:
A) No: buraya bir şey girmenize gerek yok. birden 15'e numaralandırma var zaten. 
B) ingilizce kavram: copy paste yapın, kendiniz yazmayın. bir çoğunuzun girişlerinde hata vardı.
C) türkçe karşılık: bu kavramın geçtiği yerdeki anlamına en yakın anlamı yazın
D) cümle içinde kullanım: makalede bu kelimenin geçtiği cümleyi copy paste yapın buraya
E) makale başlığında geçen makalede olan biteni tarif eden 3 kelime: örnek: tourists resist spain
F) adınız ve soyadınız

yani 15 tane bu makaleyi okumadan önce bilmiyordum ve şehir planlamayla, şehir coğrafyasıyla, şehir sosyolojisiyle bir şekilde ilgisi olacağını, bundan sonraki okumalarda da karşıma çıkacağını düşünüyorum dediğiniz kelime gireceksiniz. 

excel dosyanızı, sunuşunuzla birlikte yükleyin sisteme. sunuşu yüklemeniz için verdiğimiz deadline'la aynı yani excel'i yükleme deadline'ı. daha önce yüklemek zorunda değilsiniz. (birden fazla dosya yüklemek, farklı dosyalar yüklemek mümkün bundan sonra). sunuşta video göstericekseniz usb ile yanınızda getirin bu videoları, forma yüklemeyin. 

şu ana kadar kelime seti yüklemeyenler, yüklemesin.
şu ana kadar yüklenen kelimelerden 56 tanesini seçtim. tekrar bakıcam. vize öncesinde bir kelime seti yayınlıcam tüm sınıfa hem excel olarak, hem quizlet olarak. 

bu haftaki türkçe sunuş yapacak olan emre elmas tam tersini yapsın. yani okuduğu metinlerde bulduğu türkçe 15 kavramı, şehir planlamayla bir şekilde ilişkili olduğunu düşündüğü, koysun. ingilizce karşılıklarını bulsun koysun. türkçe cümle içinde kullanımlarını koysun. 

Saturday, 16 March 2019

sunuş formatı

sunuşlardan beklenilen kabaca şu
1) makale neden bahsediyor? yani neyi anlatmış?
2) bunu (1. maddeyi) nasıl anlatmış? yani hikaye kurgusu, olay kurgusu ne?
3) bu makalede seni etkileyen, öne çıkarmak istediğin, üzerine konuşmak/tartışmak/muhabbet etmek istediğin cümle ya da cümleler hangileri?
sunuşta görsel olsun, görsel mümkün olan en büyük boyutta olsun. onunda dışında bu 3. maddede belirtilen öne çıkarmak istediği metinler olsun ve bunlar da olabilicek en büyük boyutta olsun. bunun dışında çok gerekmedikçe başka metin olmasın.
not: sunuşları forma yükleyin. ama yanınızda usb'de de getirin, özellikle yan malzeme varsa video gibi.

dersi alan ideal öğrenci tiplemesinden beklenen de kabaca şu:
1) derse gelmeden önce o hafta tartışacağımız 3 makaleyi okumuş olması
2) okurken onu etkileyen, önemli bulduğu, bir şeylerle ilişkilendirebildiği 1 (yazıyla bir) cümleyi defterine not alması
3) derse geleceği gün de yolda gelirken telefonundan bu üç makaleyi yeniden okuması (hatırlaması için)
4) 2. maddede belirtilen cümleyi derste bizimle paylaşması... "beni bu makalede etkileyen şu cümle oldu" anlamına gelebilecek bir cümle ile giriş yapıp bizle önemli bulduğu cümlesini paylaşması ve niye önemli bulduğunu da anlatması sonrasında.





Friday, 8 March 2019

video vb. ek dosyalar

sunuş yapacak arkadaşlar videoları öncelikle powerpoint'in içine yerleştirsinler. ama açılmama ihtimaline karşı, bu videoları artık forma da yükleyebilirler (tek dosya sınırını kaldırdım). 

sunuşlara orta, iyi, çok iyi ve bunların yanına + ve - koyarak bir not veriyorum. şu ana kadar sunuşların büyük bir bölümü benim kriterlerime göre orta seviyedeydi. iki sunuş iyi ve iyi+'lıktı. 

derse gelirken sadece sunuş yapacak arkadaşlar değil herkes seçilmiş 3 makaleye göz atarak gelirse, ve bir de her makaleden hoşlarına giden, üzerine konuşabileceğimiz 1 (bir) cümleyi not alarak (kalemle defterlerine yazarak) gelirse ve ilgili yerde, konusu geldiğinde bizimle bunları paylaşırsa daha keyifli olabilir diye düşünüyorum dersler. 

t

Friday, 1 March 2019

sunuşlar hakkında...

ders benim açımdan keyifli gidiyor. enerji hiç fena değil. ben biraz daha az konuşur ve siz de biraz daha fazla konuşursanız daha da keyifli olacak.  bugünkü yerleşim planı da bence iyi oldu. böyle devam edelim.... bir sıra daha eklenebilir gibi geldi, sayı bu olacaksa gerek de olmayabilir bir yandan. 


bugünkü dersin ilk kısmı özellikle keyifliydi. süreyi aşınca ve ara vermeyince keyif azalıyor, buna dikkat etmeye çalışıcam bundan sonra. başladıktan sonra 60. dakikada bir ara vermek önemli. bugün de 15 dakika gecikmeli başladık, bu süreyi de aşağı çekmeye çalışalım.

onun dışında sunuşlarla ilgili derste vurgulamaya çalıştığım bir kaç konuyu tekrar ifade edicem. öncelikle sunuşu metne boğmanıza gerek yok. somut örnek vermek daha akılda kalıcı olacağı için bugünkü sunuşlar üzerinden gidicem. beirut'la ilgili makale örneğin şu 3 tane alıntı üzerinden anlatılabilirdi. (genelde de makalelerde 3'ü geçmez çok iyi cümle... bazen bir tane çıkar, bazen 2... çok nadir belki 4-5 cümle çıkabilir)

slayt 01:

The company behind the project says they have complied with the law and are set to inject vital investment and hundreds of jobs into Lebanon’s bruised economy.  
slayt 02:  
Beirut =  a house without a living room  
slayt 03: 
If we create a war against this project, which has all the legal documents and all the legal permissions and permits and decisions, what’s the message we’re sending to the investor? ‘

bir alıntı seçiyorsanız, bunun üzerinden bir şey anlatmanız gerek. bir amacı olmalı. slayt 01'deki amaç mesela şirketin yasalara uygun hareket ediyoruz söylemine dikkat çekmek. buradan yasal olan her zaman adil ve hakça olur mu tartışması açmak mümkün. aynı zamanda klasik "ama bir sürü yeni iş yaratıyoruz" söylemi var gene burada. sırf bu cümle üzerinden bıraksak bir ders gider tartışmaya.slayt 02 Beirut'un kamusal alanların kullanımı üzerinden durumunu inanılmaz güzel ifade eden bir cümle. gene üzerine muhabbet etmeye, tartışma yapmaya müsait bir cümle. slayt 03, ki derste buna giremeye zaman kalmadı, siyasilerin, kamu otoritesinin söylemini yansıtan ve sadece Lübnan'a özgü olmayan, buradaki ve aslında dünyanın her yerindeki kamu otoritesinin ve bürokrasisinin bu tarz yatırımları meşrulaştırmak için kullandıkları bir söylem. bu da gene üzerine uzun uzun konuşabileceğimiz bir malzeme. 

son sunuşta öne çıkabilecek a) önemli sayısal veriler var b) önemli cümleler var... 

slayt 04
Britain in the last 40 years: 
  • 10% of the area of Britain has left public ownership
  • this equals to ~%50 of the total public land 
slayt 05:

If today the government could take one single action that would do more than any other to help arrest the intensification of Britain’s housing crisis, halting the sale of public land would be
tekrar olucak: bu alıntıları koyup salt aynen okumak, ingilizce olarak ya da türkçe olarak, değil istenen. arada okunabilir aynen güzel cümleler. ama önemli olan yorumlamak. bu alıntıları iki şekilde de kullanabilirsiniz: a) akış içerisinde yerleştirebilirsiniz. b) hikayeyi anlattıktan sonra vurgulamak istediğim iki konu var ya da bu makalede bana göre öne çıkan iki konu var diyip bunları açabilir ve üzerine konuşabilirsiniz, hep beraber konuşabiliriz. tartışma sorusu dediğimiz şeyi mümkün olduğunca alıntılar üzerinden yapmaya çalışmak  iyi bir taktik bence. 

bunun dışında bağlamı anlayabilmemize olanak sağlacak her türlü görsel ya da görsel işitsel malzemeyi kullanabilirsiniz. Beyrut sunuşunda örneğin harita üzerinden denizle ilişkisini görmemiz iyiydi, uzun kıyıyı görmemiz iyiydi. ama daha iyi bir harita seçilebilirdi. beyruta daha yakında bakılabilirdi. sadece beyrut ve çevresinin oldugu yakınlaşmış bir harita. sonrasında ikinci bir haritada daha da yakınlaşarak makalede bahsi geçen 2 ya da 3 kumsalın olduğu yerler işaretlenebilirdi ve her bir kumsalın nasıl bir yer olduğunu anlamamıza olanak sağlayacak fotoğraflar ya da kısa videolar akabilirdi burada. beirut sunuşu üzerinden gidersek, hariri ailesinden bahsediyor makale, bu ailenin ilişkileri, önemi vs. üzerine kısa bir bilgilendirme olabilirdi. solidere firmasından bahsediyor, bu firma çok önemli beyrut için. bu firma hakkında ilgi çekici bilgiler verilebilirdi. bu özelleştirmelere karşı toplumsal hareketlerden bahsedildi, bununla ilgili görseller, videolar, bilgilendirmeler yapılabilirdi. makale tek başına bana göre oldukça ilginç bir makale. ama içinde yer alan anahtar kelimelerden giderek çok daha ilginç bir sunuşa dönüşebilirdi. zaten dikkatli bir şekilde okuyan birinin merak edeceği konular bu bahsettiklerim. onların peşine düşmesi gerek sunuş yapanların. makalenin yayınlandığı tarihten bugüne kadar ne olmuş da bunun (merak edilmesi gerekenlerin) bir parçası. 

biçime tekrar dönersek... ifadeyi eksiltmeden kullanabileceğiniz mümkün olan en kısa metni kullanın. yani gereksiz detayları çıkarın (yukardaki örnekleri baz alabilirsiniz). ve mümkün olan en büyük fontu kullanın. font seçimi de önemli, süslü, kıvrımlı fontlar yerine düz, okunabilirliği yüksek fontlar seçin. görsellerde de vermek istediğiniz mesajı, hikayeyi en iyi ifade eden görselleri seçin. önemli olan hikayenin geçtiği bağlamı gözümüzde canlandırabilmemiz. bazen, çoğu zaman harita ve fotoğraflar buna yardımcı olur. bazı sunuşlarda haritaya gerek olmayabilir, başka görsel malzemeler bize bağlamı anlatabilir.

sunuş yapanlar bu makalelerde anlatılan hikayede öne çıkan bir ya da iki kavramı da net bir şekilde belirtirlerse, tahtaya yazabileceğimiz ve dolayısıyla cebimize atabileceğimiz en az bir kavram çıkarsa iyi olur. bu önemli bir konu.

onun dışında derse fiziksel katılım (devam) önemli. sağdaki linkten izleyebilirsiniz devam durumunuzu. ama aktif katılım da önemli. derse katılan ve katılmayan öğrenci arasında ciddi bir ayrım yaptığımı, bu açıdan çok ayrımcı biri olduğumu fark edebileceğiniz kadar zaman geçirdik 2 dönemdir.

son olarak ders keyifli gidiyor. proje yükleriniz artınca ilerleyen haftalarda bu ritmi devam ettirebilir miyiz görücez. böyle devam etmesini umalım...