Wednesday, 27 February 2019

ders planı

uymaya çalışacağım ders planı şu şekilde... 
     - 2 makale sunuşu ve üzerine tartışma
     - kısa ara
     - kalan makale sunuşu ve tartışması

Monday, 25 February 2019

final notunun verilme biçimi

final sınavı (%40'lık not) için iki seçenek var önümüzde. sınıfta tartışabiliriz...
A) ilan edildiği gibi klasik sınav olabilir
B) 2 kişilik grupların derste tartıştığımız kavramlardan seçtikleri biri üzerine hazırladıkları 60-90 saniyelik bir video ödevi şeklinde de olabilir. (final günü ya da ilan edilen bir günde videolar toplu bir şekilde izlenir)

Sunday, 24 February 2019

sunuşlar

iyi sunuş, çok iyi sunuş tariflerine ek olarak...  her bir sunuş sonunda şu iki koşul sağlanmalı:
1) makalenin neden bahsettiğini net bir şekilde anlamış olmalıyız
2) makaleden çıkan kavram ya da kavramlar olmalı cebimize koyabileceğimiz. sunuş yapanlar bu kavramları bahsi geçtikçe tahtaya yazmalı. o haftanın sorumlusu sadece kavram çıkarmak için makaleyi bu gözle bir kaç kez gözden geçirmeli. yani makaleden hem iyi/önemli cümleleri, hem de önemli kavramları ayıklamanız (ve bunları bizlerle paylaşmanız) gerekiyor. 

not: bu haftaki tartışmalar oldukça ufuk açıcıydı... tüm yorumlar yanında özellikle şu ikisi aklımda kaldı: özge'nin açtığı diyarbakır istanbul karşılaştırması, turist için olmayan kent, turist için olan kent tartışması... ve kim olduğunu hatırlayamadığım??? bir arkadaşın benim bu kent önce benim, turist/dışarıdan gelenin, burayı 3-5 gün kullananın değil, ona göre şekillenmemeli cümleme karşı ama turistler aslında geçici değiller, 3-5 gün kalsalar da sürekli devir daim yapan bir turist varlığı var ve bu kalıcı bir durum tespiti... 

kalan 9 haftanın 2'sinde 4, 7'sinde 3 makale sunuşu olacak gibi gorunuyor. tartışmak için vakit kalması için derse zamanında başlamamız önemli. sınıf düzeni ile ilgili de düşünelim üstüne. belki dikey duvara/tahtaya değil, projede olduğu gibi yatay duvara projeksiyon kurarak yansıtabiliriz, yatayda sıkışık bir şekilde sıralanabiliriz? aklınıza gelen fikirleri paylaşırsınız bununla ilgili...

bir şey daha: yabancılaşma kavramından bahsettik, ben kendimle ilgili kişisel bir yabancılaşma hikayesi paylaştım. sonra beşiktaşta açılan otel üzerinden beni ve hepimizi ilgilendiren bir yabancılaşma hikayesi daha paylaştım. herkes kendi kişisel ya da yakın oldukları kişilerin deneyimlerini bu gözle bir kez daha düşünebilir ve derste (önümüzdeki ve sonraki derslerde) paylaşabilir.

ipucu: makalelerin altında yazılan yorumlar derste tartışma açmak ve sunuşu derinleştirmek için faydalı olabilir

t

Wednesday, 20 February 2019

iyi sunuş, çok iyi sunuş...

Genel olarak iki konu var her makalede…1)  konunun geçtiği bağlam (yer) ve 2) aktarılan mesele


İyi bir sunuş: a) makale’de bahsedilen bağlamı aklımızda kalacak şekilde bize aktarabilmeli: bunun için sunuşun başında harita, görsel ve görsel-işitsel malzeme kullanarak makalede aktarılan meselenin nerede, nasıl bir yerde gerçekleştiği aktarılmalı. + b) makaledeki ana düşünceyi aktarmalı. + c) makale içindeki önemli/vurgulanması gereken yerleri öne çıkarmalı + d) tüm bunları hikayeleştirerek, keyifli, merak uyandıracak şekilde anlatmalı. (a'da tahtaya yansıtılana bakabiliriz, tahtada bir hareket olabilir (peşe peşe slaytlar); b,c,d de ise konuşana bakmalıyız, tahta dikkatimizi dağıtmamalı, yani anlatılan hikayeyi destekleyen bir kaç önemli görsel, alıntı ara ara yansıtılabilir, sınırlı sayıda slayt kullanılabilir).

Çok iyi bir sunuş: iyi bir sunuşta olması gerekenlere ek olarak şunları ya da şunlardan bir bölümünü yerine getirmeli: e) makalenin yayınlandığı tarihten bugüne olan biteni de araştırıp bize aktarmalı f) makalenin eksik bıraktığı konuların peşine düşmeli, makalede sorulmayan soruları sorup bunlara cevap arama çabasında olmalı g) makalede bahsi geçen örneklere benzer başka örnekler bulmalı, bunlar arasında ilişki kurmalı h) makalede bahsi geçen örneklerle kendi kişisel deneyimleri arasında ilişki kurma çabasında olmalı i) makalede bahsedilen ya da bahsi geçmeden tarif edilen kavram ya da kavramları açığa çıkarmalı j) tartışma sorusu/soruları ortaya koymalı

Friday, 15 February 2019

quizlet sınıfımız

makalelere ait kelime setlerini paylaşacağımız quizlet sınıfımıza şu link üzerinden üye olabiliyorsunuz... https://quizlet.com/join/ne757wbBk

her dersten önceki pazar gecesi 23:59'a kadar ilgili arkadaşlar sorumlu oldukları makalelere ait quizlet setlerini buraya yüklemekle yükümlü. dosya adı formatı yılaygün_makale başlığı ile ilgili 2-3 anahtar kelime. örnek: 190217_Tourists_Resist_Spain

bu haftaya özel: ilk hafta olduğu için kelime setlerini quizlet'e yüklemekte sorun yaşayan arkadaşlar olursa (olmasa en güzeli) kelime havuzlarının olduğu excel dosyayı bana email atabilirler (soldaki kolonda makalede çıkan bilinmeyen kelime, sağdaki kolonda ingilizce ya da türkçe anlamı). eğer quizlete yüklemekte sorun yaşarsanız böyle yapın, ilk olarak quizlete yüklemeyi deneyin.

aynı zamanda sunuş yapacak öğrenciler, sunuşlarını en geç ilgili haftadan önceki perşembe gecesi 23:59'a kadar sitenin sağ tarafında linki verilen sunuş yükleme linki üzerinden yüklemekle yükümlü. geç yükleme ya da dosya yüklememe eksi puana neden olabilir. sunuş dosyanızın isimlendirilmesi şöyle olmalı: adınız ve soyadınız ve makaledeki anahtar 3 kelimeden oluşmalı; örnek: Tolgaİslam_Airbnb_Effect_Amsterdam. 




Thursday, 14 February 2019

ders hakkında...

  • dersi alan her öğrenci dersin blogunu takip etmekle yükümlü.
  • ders seminer formatında işlenecek. her hafta 3 öğrenci sorumlu oldukları makaleleri sınıfa sunacaklar ve bu sunuşlar sonrasında (çoğu zaman sırasında) sunulan konu etrafında sınıf içi tartışma yapacağız. sınıftaki tüm öğrencilerin derse gelmeden önce o hafta tartışılacak makaleleri okumuş olmaları beklenmekte. 
  • dersin notlanması şu üç ana kalem üzerinden olacak: sunuşlar ve derse katılım (30), vize (30) ve final (40). 
  • bu kalemlere ek olarak yıl içinde quiz ya da quizler yapılabilir  (yapılmayada bilir), kompozisyon/reflection paper ödevi ya da ödevleri verilebilir (verilmeyede bilir). bu kalemlerin kullanılması durumunda sunuslar ve derse katılım ve vize kalemlerin yüzdelik ağırlıklarında değişiklikler yapılabilir (+-%10'a kadar).
  • sunuşlar ve derse katılım puanı, sorumlu olduğunuz hafta yapmış olduğunuz sunuş ve dönem boyunca derse katılım (fiziksel olarak ve derste yapacağız yorumlarla) üzerinden değerlendirilir. bu nedenle bu notlar dönem sonunda ilan edilecek. 
  • ilgili haftada kendisine atanan makaleden sorumlu olan öğrenciler, o derse katılmadıkları ya da katılıp sunuş yapmadıkları takdirde dönem içi notlarindan (final haric yuzde 60’lik kisim) 20 puana kadar düşülebilir.
  • sunuş yapacağınız haftalar ilan edildikten sonra bir hafta içinde tarihlere itiraz edebilirsiniz. bir hafta geçtikten sonra yapacağınız itirazlar değerlendirmeye alınmayabilir. programınızda bir değişiklik olursa sunuş yapacağınız haftayı, kendi aranızda anlaşarak, başka bir arkadaşınızla değiştirebilir ve bana bu değişikliği bildirebilirsiniz. 
  • sunuş yapacak öğrenciler, sunuşlarını en geç ilgili haftadan önceki perşembe gecesi 23:59'a kadar sitenin sağ tarafında linki verilen sunuş yükleme linki üzerinden yüklemekle yükümlü. geç yükleme ya da dosya yüklememe eksi puana neden olabilir. sunuş dosyanızın isimlendirilmesi şu şekilde olmalı: adınız ve soyadınız ve makaledeki anahtar 3 kelimeden oluşmalı; örnek: Tolgaİslam_Airbnb_Effect_Amsterdam. 
  • sunuş yapacak öğrenciler aynı zamanda makalelerindeki bilinmeyen kelimelerden oluşacak quizlet kelime setini sunuşla birlikte dersten önceki pazar günü 23:59'a kadar quizlet sınıfına yükleyecekler. dosya adı formatı isimsoyadı_yılaygün_makale başlığı ile ilgili 2-3 anahtar kelime. örnek: tolgaislam_190217_Tourists_Resist_Spain
  • ideal sunuş formatı:
    • giriş: ilk slaytta makalenin başlığı, yazarın adı, yayınlandığı yer ve yıl gibi bilgiler...ilgili bir görsel belki. 
    • bağlamın ve ana konunun aktarılması: sonrasında işlenen konunun gözümüzde canlanmasına yardımcı olacak fotoğraf ve harita gibi görsel malzemeler...(bunları gösterirken makalede anlatılan ana konuyu bir iki cümleyle bize aktarmanız)
    • ana konuyu destekleyen argümanların aktarılması: sonrasında makalede önemli gördüğünüz anlatılar ve varsa bunları destekleyecek görsellerin yer aldığı slaytlar... bazen öne çıkmasını istediğiniz tek bir kavram olabilir. metin dengesine dikkat edin, okunabilir büyüklükte (mümkün olan en büyük fontu kullanın ve 24 punto'nun altına düşmeyin) ve okunabilir uzunlukta metinler olsun her bir slaytta. 
    • kapanış: en sonda kişisel yorumlarınız ve kapanış cümlesi: makalede anlatılan konuyu kendi kişisel deneyimleriniz, istanbuldaki ya da türkiyedeki benzer süreçlerle ilişkilendirebiliyorsanız bunu yapmanız tavsiye edilir. kapanış slaytının derste tartışma açacak bir soru olması yine tavsiye edilir. 
    • bunlar dışında; 
      • konuyu aktarmakta faydalı olacağını düşündüğünüz görsel (fotoğraf, harita) ve görsel işitsel (video) malzemeler olursa mutlaka kullanın. 
      • sunuş yaparken peş peşe koyacağınız farklı alıntılar arasında ilişkiler kurarak bir anlatım yapın. bu alıntı 1, bu da alıntı 2... şeklinde okuyarak yapılan bir sunuş değil, bir hikaye kurgusu içinde bu alıntılar karşımıza çıksın. bu alıntıyı neden önemli bulduğunuzu anlatın. 
      • sunuşun değerlendirmesi ağırlıklı olarak yukarıda tarif edilen ideal sunuş formatına uygunluğu üzerinden yapılacak. bununla beraber aslolan keyifle dinlenen bir sunuş olması, hikayeleştirilmiş bir anlatım olması ve makaledeki ana fikrin doğru ve anlaşılır bir şekilde aktarılması (yani ideal sunuş formatının sadece şekilsel olarak kullanılması yeterli değil), makaledeki bilgilerle yetinilmeyip kişisel yorum ve gözlemlerle desteklenmesi. 
      • tek başına yeterli olmamakla birlikte, makaleyi hiç okumamış birisi sizin sunuşunuzu dinledikten sonra makaleyi dikkatlice okumuş kadar bilgi sahibi oluyor mu sorusu kendinizi test etmeniz için faydalı olabilir. 
      • bunu yazmaya bile gerek yok belki ama sunuş yapmanız bekleniyor, yani bize (izleyicilere) bakarak ilgi çekici bir şeyler anlatmanız bekleniyor, elinizdeki kağıtta yazılı olanları okumanız değil (tabii ki elinizde size yardımcı olacak notlar olabilir ama buradan okuyarak sunuş yapacaksınız anlamına gelmiyor bu)
  • dersle ilgili her türlü sorunuz için: tolgaislam@gmail.com (email atarken mutlaka subject/konu kısmına ROC2019 yazın)

iletişim bilgileri ve daha fazlası formu...

iletişim bilgilerinizi gireceğiniz ve bir kaç ek soruyu cevaplacağınız formu doldurmak için TIKLAYIN...

draft plan

01 | 15Feb Introduction

02 | 22Feb Tourism, Anti-tourism, Touristification
     (02) Amsterdammers v tourists: 'It's worst when they throw up in your plant box' [Özge Tunca]
     (03) 'Tourists go home': Leftists resist Spain's influx [Mahmut Güngör]
     (01) The 'Airbnb effect': is it real, and what is it doing to a city like Amsterdam? [Hilal Türk]

03 | 01Mar Privatization of Public Space
     (04) Beirut's last public beach: residents fear privatisation of Ramlet al-Baida [Tarik Çeli̇k]
     (05) The biggest privatisation you’ve never heard of: land [Aybüke Arda]
     (06) Neighbourhood groups defend scarce public parks in Buenos Aires [Aybüke Öz]

04 | 08Mar Displacement
     (07) Gentrification isn't a benign process: it forces people from their homes [Gönül Yalçin]
     (08) Gentrification Has Virtually No Effect on Homeowners [Busenur Yahşi̇]
     (09) Gentrification in a Brooklyn Neighborhood Forces Residents to Move On [Di̇lara Özen]

05 | 15Mar Resistance
     (10) How NIMBYs Made ‘Back Yard’ Mean ‘Entire Neighborhood’ [Ceren Eli̇f Gümüşoğlu]
     (11)'Google go home': the Berlin neighbourhood fighting off a tech giant [Di̇lşad Yanar]
     (12) How Berliners refused to give Tempelhof airport over to developers [Eli̇f Al]

06 | 22Mar Militant Resistance
     (13) Hope everyone pukes on your artisanal treats': fighting gentrification, LA-style [Farid Alizade]
     (14) Shoreditch Cereal Killer Cafe targeted in anti-gentrification protests [Enerel Enkhbat]
     (15) https://www.facebook.com/Ahmet.S.Sayin/posts/10156673664466468 [Emre Elmas]
     (15) https://www.facebook.com/belesedeniz/posts/980404062132010 [Emre Elmas]
     (15) https://www.kibrisgazetesi.com/haber/plaja-girmek-istediler-kavga-cikti/47860 [Emre Elmas]

07 | 29Mar Art & Gentrification
     (16) Why we painted over Berlin’s most famous graffiti [Ezgi̇ Çakir]
     (18) Gentrification, street art and the rise of the developer-sponsored block party [Hakan Seli̇m Si̇mavli]

08 | 05Apr Gentrifiers
     (19) Four Types of Gentrifiers You See in Your Neighborhood [Hande Di̇lman]
     (21) There's Basically No Way Not to Be a Gentrifier [Mehmet Emre Öztürk]

09 | 12Apr Vize
     summary/screening of the 6 articles from W02 Tourism, Anti-tourism, Touristification & W03 Privatization of Public Space in a max 5 minute long video [Busenur Yahşi̇]
     summary/screening of the 6 articles from W05 Resistance & W06 Militant Resistance in a max 5 minute long video [Farid Alizade]

10 | 19Apr Urban Policy I
     (22) Amsterdam's Plan: If You Buy a Newly Built House, You Can't Rent It Out [Mehtap Keski̇n]
     (23) In Need of Housing, Barcelona Fines Landlords For Long-Vacant Buildings [Murat Türkeş]
     (24) Berlin Likely to Hold Referendum on Re-Nationalizing 200,000 Apartments [Yazgülü Altan]
     (25) Madrid Bans Airbnb Apartments That Don’t Have Private Entrances [Yunus Emre Çelik]

ek okuma: Rent Control: A Reckoning

11 | 26Apr Urban Policy II
     (26) No bling in the hood ...' Does Berlin's anti-gentrification law really work? [Şeyma Gürdağ]
(29) From Notting Hill to Poltergeist: how Hollywood handles gentrification [Ezgi̇ Yilmaz]
(30) Why Generation Y Yuppies Are Unhappy [Sila Aşkin]
(31) Britain needs more slums [Zeynep İlayda Dağlioğlu]

13 | 10May no class

14 | 17May Mazeret Sınavı